120 g masła pokrojonego w kostkę rozetrzeć w misce widelcem. Następnie wsypać 3 łyżki cukru pudru, 200 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki soli i 2 żółtka i ucierać na jednolitą masę. Gdy wszystkie składniki się połączą zagnieść szybko czubkami palców jednolite elastyczne ciasto. Ciasto włożyć na 15 minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celcjusza. okrągłą formę o średnicy 25 cm pergaminem.
Z 3 cytryn starannie umytych zetrzeć skórkę, z miąższu wycisnąć sok.
Wylepić ciastem dno i brzegi tortownicy, nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 12 minut.
Do wysokiego naczynia wlać sok cytrynowy, 200 g cukru, 3 łyżki stopionego masła, skórkę cytrynową, 3 żółtka i zmiksować. Do puszystej masy dodać 1/3 szklanki pokruszonych biszkoptów, wymieszać.
Cytrynową masę wyłożyć na podpieczony spód i ponownie włożyć na 10 minut w temperaturze 170 stopni.
W tym czasie ubić bezę z 3 białek, 100 g cukru pudru, 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej i szczypty soli.
Wyjąć ciasto z piekarnika i szybko rozłożyć bezę. Wstawić na 15 minut do lekkiego zarumienienia bezy.
niedziela, 25 listopada 2007
Cytrynowe ciasto z bezą
Autor: Elżbieta o 13:38
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz