sobota, 3 stycznia 2009

Jogurtowe bułeczki buns




250 g mąki
1 łyżka cukru
3/4 łyżeczki soli
12 g drożdży
100g owocowego jogurtu, użyłam greckiego + utarta skórka z pomarańczy
60 g mleka
1 jajko, trochę białka należy zostawić do posmarowania wyrośniętych bułeczek
30 g masła
Z wszystkie składników zagniotłam ciasto. Następnie zostawiłam do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po czym wyłożyłam na deskę posmarowaną olejem i zrobiłam wałek, który pokroiłam na 10 kawałków.Zrobiłam bułeczki ,obtoczyłam w oleju i ułożyłam w tortownicy ,którą posmarowałam olejem i zostawiłam do rośnięcia. Po czym posmarowałam białkiem i posypałam sezamem i płatkami migdałowymi.
Piec w 200 stopniach ok 20-25 minut.

Pyszne, puszyste bułeczki, ważne mało słodkie.
Zrobiłam z podwójnej porcji.
Przepis pochodzi z forum CINCIN.

Brak komentarzy: