środa, 19 grudnia 2007

Pyszne mięso

Doskonały schab,szynka, łopatka, karkówka, boczek, pierś z indyka bez pieczenia. Lepsze w smaku niż gotowe szynki i balerony.

Mięso 2kg,
2l wody,
1/3 do 1/2 szklanki soli - wg. smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek
jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej,
1 łyżka cukru,
1/2 płaska łyżeczka pieprzu naturalnego,
1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego,
4 ząbki czosnku,
2 łyżki majonezu,
inne przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne.


WIECZOREM wodę wymieszać ze wszystkimi przyprawami i majonezem (ja mieszam
trzepaczka, wtedy majonez rozbija sie na małe kuleczki). Całość zagotować i wystudzić.
Do zimnej zalewy dodajemy mięso. Doprowadzamy do wrzenia i pogotujemy 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku przykrytym pokrywką na cała noc.
RANO znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjmujemy mięso i zabieramy się do pałaszowania.

Brak komentarzy: