wtorek, 18 grudnia 2007

Świąteczne surówki i sałatki

Podaję kilka przepisów na szybkie, proste w wykonaniu, a zarazem bardzo smaczne surówki, które urozmaicą świąteczne menu. Znalazłam je na forum CinCin.

1.
puszka ananasa bez soku,
puszka kukurydzy,
3/4 szklanki obranych ze skórki orzechów włoskich,
jabłko,
majonez,
sól, pieprz,
ok. 3/4 szklanki rodzynek.
Rodzynki namoczyć wodzie. Ananasa odsączyć i pokroić w kostkę. Jabłko obrać i pokroić w niedużą kosteczkę. Wszystko wymieszać, trochę posolić, popieprzyć i wymieszać z majonezem.
2.
1 kg buraków
4 ząbki czosnku
100 ml oliwy
100 ml octu winnego
sól
pieprz

Buraki myjemy, gotujemy do miękkości (wodę lekko osolić), studzimy i obieramy. Kroimy w półcentymetrowe plasterki i przekładamy do miski. Mieszamy w osobnym naczyniu oliwę, ocet, czosnek (przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony) i przyprawy. Zalewamy buraczki sosem, miskę przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Dokładnie mieszamy, ew. doprawiamy i podajemy.
3.
1/2 niedużego selera
jabłko
3 ogórki kiszone
por (biała i jasnozielona część)
2-3 łyżki śmietany
sól, pieprz
Seler, jabłko i ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Pora pokroić w cieniutkie półplasterki.
Dodać śmietanę, sól i pieprz.
Wymieszać.

Brak komentarzy: