Składniki:
1 filiżanka puree z jabłek ( musu jabłkowego)
1/4 filiżanki niskotłuszczowego niesłodzonego jogurtu
2 jajka
1/4 filiżanki oleju
1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
1/2 filiżanki suszonych żurawin
1 filiżanka obranego i drobno posiekanego jabłka
1 filiżanka mąki pszennej białej
1/2 filiżanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 filiżanka płatków owsianych
1/2 filiżanki ciemnego cukru
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Posmarować masłem formę keksową 23x12 cm lub tortownicę o średnicy 23 cm.
Wymieszać rzadkie składniki ( od musu jabłkowego do esencji waniliowej).
Dodać żurawinę i jabłko.
W dużej misce zmieszać suche składniki ( od mąki do cynamonu).
Dodać mieszaninę jabłkową i wymieszać wszystko do połączenia składników.
Przełożyć do formy. Piec ok. 1 godziny.
Pyszne, wilgotne ciasto. Ja upiekłam w tortownicy o większej średnicy, zamiast żurawin dałam rodzynki.
Polecam !
Przepis pochodzi z forum CINCIN.
środa, 16 stycznia 2008
Śniadaniowe ciasto z jabłkami i suszoną żurawiną
Autor: Elżbieta o 17:13
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz