środa, 1 sierpnia 2007

Pyzy

Proponuję dziś pyzy z ziemniaków surowych i gotowanych:
1 i 1/2 kg ziemniaków, z czego połowę ugotować i przecisnąć przez praskę. Pozostałe zetrzeć jak na placki ziemniaczane i odcisnąć sok, który należy pozostawić na 1/2 h , zlać płyn a pozostałą na dnie skrobię dodać do surowych ziemniaków i wymieszać. Połączyć oba rodzaje ziemniaków dodając dwa jajka, sól. Wyrobić masę i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Gotować 10 - 15 minut. Na próbę należy jedną pyzę ugotować i sprawdzić czy się nie rozpada jeśli tak to należy dodać 100-150 g mąki pszennej. Podawać ze stopioną słoninką z cebulą. Pycha!!!! Do tego zimna maślanka.
Jest to przepis dla 2-3 osób, więc warto się zastanowić wcześniej czy nie należy podwoić składników. Smacznego!

Brak komentarzy: