4 duże jabłka obrać i pokroić w ćwiartki a te jeszcze na trzy części.
3 duże lub 4 małe jajka, 120 g cukru i 2 duże łyżki wody ucierać na gęsty kogiel mogiel.
180 g mąki pszennej, 1 małą łyżeczkę proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczkę cynamonu dobrze wymieszać. Suche składniki wymieszać z mokrymi delikatnie obracając łyżką.
Wysmarować tortownicę masłem i wysypać tartą bułką.
Połowę ciasta dać na dno formy, wyłożyć na ciasto pokrojone jabłka a na nie resztę ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż się ciasto dobrze zarumieni i będzie odstawać od brzegu formy.
Do tego bita śmietana!
niedziela, 16 września 2007
Biszkopt z jabłkami "Dziad"
Autor: Elżbieta o 10:57
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz