wtorek, 25 września 2007

Sernik z jabłkami

125 g masła ucierać do białości z 250 g cukru i 1 cukrem waniliowym.
Następnie dodawać 5 jaj, po kolei ciągle mieszając, w dalszym ciągu dodać sok z 1 cytryny, 5 kropel olejku cytrynowego oraz 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego - 125 g, dobrze wymieszać.

1 kg twarożku albo serka wymieszać z 1 torebką budyniu o smaku waniliowym, 3-4 łyżkami grysiku, dodać do masy jajecznej.
500 g jabłek obrać i pokroić w 1/8 a potem na 3 części.

Kawałki jabłek wymieszać z masą.
Wysmarować masłem dużą tortownicę, posypać bułką tartą, wyłożyć masę i piec do 2 h w temp. 180 stopni.
Wystudzić sernik w tortownicy i dopiero zimny wyciągnąć.

Smacznego.

Brak komentarzy: