środa, 17 października 2007

Nasz chleb powszedni

Kto i kiedy upiekł pierwszy chleb - nie bardzo wiadomo?
W każdym razie starożytni Egipcjanie mieli doskonale opanowaną sztukę piekarską. Do wypieku chleba używali pszenicy i jęczmienia.
Przypuszcza się, że to właśnie w Egipcie zaczęto używać drożdży do wypieku chleba.

Najzdrowszym chlebem świata nazwano rodzaj placków-sucharków wyrabianych przez biednych mieszkańców norweskiej wsi Daliekirken, nazwano go knackebrot. Badania przeprowadzone w tej wiosce, mimo braku owoców i warzyw oraz ubóstwa, wykazały, iż mieszkańcy zawdzięczają swoje zdrowie - właśnie - knackebrotowi. Ten sucharowy chleb zawierał witaminy, sole, białka- słowem, pełne bogactwo ziarna. Chleb wypiekano z wyprażonego, rozgniecionego i utartego na miałko ziarna, w postaci płaskich placuszków, które suszono pod sufitem na patykach.

Chleb ten stał się niezwykle popularny w Europie a także w Polsce w postaci pieczywa chrupkiego.

Brak komentarzy: