Przepis znalazłam na forum CinCin. Upiekłam dziś ale jeszcze nie próbowałam. ponoć rewelacyjne ciasto.
3 1/3 szklanki maki
1 łyżeczka sody oczyszczonej, proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu, imbiru
po 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatałowej i zmielonych goździków
po 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu i zmielonego ziela angielskiego
szczypta soli
1/2 szklanki miodu
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła
1 jajko
drobno posiekane orzechy, skorka pomarańczowa
225g pasty migdałowej
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1/3 szklanki maki
1 łyżka mleka
po 1 łyżce soku pomarańczowego i cytrynowego
1 łyżeczka olejku migdałowego
powidła śliwkowe
Lukier koniakowy:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki koniaku
Marcepan:
Pastę migdałową rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.
Make przesiać z proszkiem, soda i sola, dodać posiekane orzechy i skórkę.
Miód, cukier i masło rozgrzać dość mocno (ale nie zagotować) w dużym rondlu, dodać przyprawy korzenne, wymieszać. Dodawać stopniowo make ciągle mieszając aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondla. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić, dodać jajko i wymieszać.
Przełożyć ciasto na stolnice i lekko wyrobić podsypując mąką. Jeszcze cieple podzielić na dwie części - każdą rozwałkować na prostokąt wielkości 33 na 20 cm, przenieść jeden placek na plaska blachę wyłożoną pergaminem. Zostawiając 1 cm margines rozsmarować na cieście masę marcepanową, na marcepanie rozprowadzić powidła. Przykryć druga częścią ciasta, dobrze zlepić brzegi i piec około 25-30 minut w temp 180 stopni. Cieple ciasto polukrować.
Następnego dnia pokroić na małe kwadraciki, przechowywać w szczelnym pojemniku
sobota, 15 grudnia 2007
Krajanka piernikowa
Autor: Elżbieta o 15:50
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz