sobota, 22 września 2007

Trójkąciki z orzechami

300 g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
100 g cukru,
1 torebka cukru waniliowego,
1 jajo,
150 g margaryny
Wszystkie powyższe składniki wsypać do miski i siekać nożem, aż składniki się połączą. Pod koniec zagnieść ciasto ręką i uformować kulę.
Blachę wysmarować i poruszyć na nią ciasto, przycisnąć rękami, położyć folię spożywczą na ciasto i wałkować, aż będzie równomiernie ciasto.
Następnie 7 łyżek marmolady morelowej rozsmarować na cieście.
Kostkę masła 250g krótko zagotować w garnku z 100g cukru, 2 torebkami cukru waniliowego i 4 dużymi łyżkami wody. Do masy dodać 200 g siekanych migdałów, 200 g siekanych orzechów laskowych. Powstałą masę orzechowo-migdałową rozprowadzić na cieście.
Piec 30 minut w temp. 180 stopni do momentu gdy będzie dobrze rumiany.
Po schłodzeniu pokroić w kwadraty a te na trójkąty. Można jeden róg zanurzyć w roztopionej czekoladzie.

Smacznego

Brak komentarzy: