sobota, 1 września 2007

Zielona herbata



Dziś zachęcam do picia zielonej herbaty!

W zielonej herbacie znajdziemy zarówno witaminy rozpuszczalne w wodzie: B1, B2, B6, K, PP, sole mineralne: wapń, magnez, żelazo, sód, fosfor, miedź, fluor i mangan, flawonoidy, puryny, lecytynę, teinę, garbniki, jak również cenne olejki eteryczne.

Lista dobroczynnego działania zielonej herbaty na nasz organizm jest dość długa. Japończycy wymieniają aż 61 dolegliwości, w leczeniu których napój ten może być pomocny, np.:

-chroni przed zawałem serca,
-łagodnie stymuluje krążenie,
-zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych,
-obniża poziom cholesterolu,
-zapobiega i hamuje rozwój wielu nowotworów,
-wzmacnia zęby i kości,
-reguluje procesy trawienne, posiada właściwości przeciwwrzodowe,
-posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
-odchudza
Mimo wielu korzystnych właściwości nie należy przesadzać z jej spożyciem, gdyż pita w dużych ilościach zwiększa wydzielanie kwasów żołądkowych (może prowadzić do np. zapalenia ścian żołądka).


Aby zielona herbata zachowała swe cenne składniki należy parzyć ją w naczyniach z gliny. Najlepszy będzie imbryk, ale można też użyć glinianego kubeczka z przykrywką.
Listki lub torebkę z herbatą umieść w naczyniu i zalewamy wodą o temperaturze 70-80 0C (zagotuj wodę i zaczekaj ok. pięciu minut). Zaparzaj pod przykryciem pięć minut. Jeżeli herbata ma działać na nas pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - dłużej (3-8 minut).
Nie wyrzucaj liści po zaparzeniu. Herbatę zieloną można parzyć dwu- a nawet trzykrotnie.

Brak komentarzy: