Produkty: 1/2 kg mąki,
2 szklanki mleka,
4 dkg drożdży,
3 jaja,
olej,
szczypta soli,
2 łyżki cukru,
4 - 5 jabłek.
W dużej misce drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy trochę mleka i maki. Czekamy kilka minut aż ruszą, następnie do zaczynu dodajemy pozostałe mleko, mąkę i sól. Bardzo dokładnie mieszamy, najlepiej robi się to drewnianą łyżką. Odstawiamy do wyrośnięcia.Do ciasta wbijamy jajka, mieszamy. Obrane jabłka kroimy w cieniutkie plasterki. Ja robię to na tarce do warzyw, gdzie otrzymujemy plasterki. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i czekamy aż ciasto ponownie wyrośnie. Smażymy z obu stron na rumiano i podajemy ciepłe z cukrem pudrem.
Smacznego!
2 szklanki mleka,
4 dkg drożdży,
3 jaja,
olej,
szczypta soli,
2 łyżki cukru,
4 - 5 jabłek.
W dużej misce drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy trochę mleka i maki. Czekamy kilka minut aż ruszą, następnie do zaczynu dodajemy pozostałe mleko, mąkę i sól. Bardzo dokładnie mieszamy, najlepiej robi się to drewnianą łyżką. Odstawiamy do wyrośnięcia.Do ciasta wbijamy jajka, mieszamy. Obrane jabłka kroimy w cieniutkie plasterki. Ja robię to na tarce do warzyw, gdzie otrzymujemy plasterki. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i czekamy aż ciasto ponownie wyrośnie. Smażymy z obu stron na rumiano i podajemy ciepłe z cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz