poniedziałek, 20 sierpnia 2007

Tort urodzinowy

Biszkopt pieczemy wg swego wypróbowanego przepisu.

Do przełożenia zrobiłam masę z 0,8 kg malin, które zmiksowałam z sokiem z 1 cytryny i cukrem do smaku. 8 płaskich łyżeczek żelatyny rozpuściłam w zimnej wodzie a gdy napęczniała dodałam 1/2 szklanki gorącej wody. Wszystko to dodałam do roztartych malin, po czym wymieszałam z 3/4 litra bitej śmietany( można także dodać 2 kieliszki nalewki malinowej) . Gdy masa zacznie gęstnieć można przełożyć nią tort. Boki i wierzch tortu posmarowałam bitą śmietaną. Boki obsypałam płatkami migdałowymi, a wierzch udekorowałam malinami i brzoskwiniami.

Więcej zdjęć w mojej galerii, także z ogrodu.




Brak komentarzy: