poniedziałek, 22 października 2007

Sznycle w śmietanie

Schab, karkówkę kroimy w plastry, potłuc, posolić i opruszyć czosnkiem granulowanym lub świeżym przeciśniętym przez praskę, obtoczyć w jajku roztrzepanym i bułce tartej, usmażyć na patelni, ostudzić.
Na jedną osobę należy wziąć 250 g mięsa.
1 kg cebuli pokroić w plasterki, przesmażyć na oleju pod przykrycirm, aż cebula będzie szklista.
1/2 cebuli rozłożyć w brytfannie na dnie.Następnie układać warstwami
1 warstwa sznycli polana 1 kubkiem śmietany,
2 warstwa sznycli polana drugim kubkiem śmietany (po 200g),
3 warstwa sznycli polana kubkiem śmietany,
na górę dajemy pozostałą cebulę.
Przykrywamy szczelnie i wkładamy na 24 godziny do lodówki.
Przed podaniem obłożyć 750 g pokrojonych w plasterki pieczarek.Zapiec w piecu ok. 1 godziny.
Podawać z ryżem i surówkami.
Uważam, iż śmietany można dać mniej.
Potrawę doskonale nadaje się na przyjęcie.

Brak komentarzy: