piątek, 12 października 2007

Zapiekanka z ryby

1 kg ryby morskiej np. dorsza opłukać i pokropić dobrze sokiem z cytryny.

50 g wędzonego boczku pokroić w kostkę, stopić, zarumienić, 100 g ogórka konserwowego pokroić w drobną kostkę oraz 1 dużą łyżkę musztardy wymieszać razem.

1 dużą łyżkę przecieru pomidorowego,
1 dużą cebulę,
50 g żółtego sera,
20 g tartej bułki,
masło.
Brytfankę posmarować tłuszczem, ułożyć 1 warstwę ryby i posmarować mieszanką boczku ..., na to druga warstwa ryby , cebula pokrojona w talarki, posypać żółtym serem. Posypać bułką tartą i obłożyć kawałkami masła.
Piec 50 minut w temp. 200 stopni.
Podawać z ziemniakami i surówką.

Smacznego.

Brak komentarzy: